2008. július 20., vasárnap

VKF! 17. forduló - Saláta-bár



MINDEN NAPRA 1 SALÁTA!

A héten minden egyes nap ettem salátát (egyszer reggelire, másszor desszertnek, aztán főételnek, előételnek vagy csak úgy), de nem bántam meg, mert

  1. a saláta nemcsak egészséges és finom, hanem sokféleképpen előállítható (tehát a saláta szó hallatán nem kell rögtön a zöld lapulevelekre gondolni ám!)
  2. kijelenthetem, hogy saláta módjára is lehet tudatosan étkezni, a sok-sok vitamin mellett a fehérje- és szénhidrátszükséglet is biztosítva van
  3. ezzel meg is adtam a módját első VKF (Vigyázz! Kész! Főzz!) nevezésemnek, melyet ezúttal Dolce vita hirdetett meg (mi is az a VKF?)

Haladjunk csak sorjában. Az első pontból következik a második. Éppen azért, mert számtalan hozzávaló közül csemegézhetünk, nem kell hanyagolnunk belőle kedvenc hús-, hal-, vagy gyümölcsfélénket sem, sőt egyes esetekben szénhidrátbomba válhat az amúgy fogyókúrás salátából (ha tésztával vagy kenyérkockákkal gazdagítjuk).

Ezek kombinációjaként számomra 7 féle salátakategória létezik, melyek közül legkevésbé a húsosat és a tésztásat preferálom, a többi feltétel nélkül bármikor jöhet. Bármikor, azaz akár minden nap. Persze ez nem lehetséges, mert „kiccsaládom” nem eszi a salátát, így kénytelen voltam a recepteket 1 főre hangszerelni.


zöldség

KALÁBRIAI SALÁTA

zöldség + hús

FEKETEERDŐ SALÁTA

zöldség + hal

KEFÍRES TONHALSALÁTA

zöldség + tészta

CAPRESE TÉSZTASALÁTA

zöldség + kenyér

PANZANELLA SÜLT PARADICSOMOS ÖNTETTEL

zöldség + gyümölcs

MÁLNÁS-MOZZARELLÁS SALÁTA

gyümölcs

GYÜMÖLCSSALÁTA RÉTESKOSÁRKÁBAN JOGHURTÖNTETTEL


A salátához öntet is dukál, sőt az öntet és a fűszerezés a saláta lelke. Azonban a variációk száma itt már nem egyenlő a végtelennel, de meglehetősen széles: használhatunk átlagos ecetet, vörösborecetet, fehérborecetet, balzsamecetet, olivaolajat, citromlevet, majonézt, mustárt, paradicsomos öntetet, és ezek kombinációit, a megfelelő fűszerekkel.

Következzék tehát mind a 7 kategória 1-1 jeles képviselője, azok, amiket én szeretek.

Nincsenek megjegyzések: