2008. július 20., vasárnap

Toscan panzanella sült paradicsomos öntettel


Az összes saláta közül ez a kedvencem. :) Az olaszok ezen salátája a görögök horiatikijével vetekszik nálam az első helyért. Azért is nagy kedvenc, mert fűszeres, de nagyon, legalábbis ahogy én csinálom. És ez most külön jól jött, mert az összes, azaz mindhárom fűszernövényemet kopaszíthattam egy kicsit. (ajj szegény bazsalikom nem tudom meddig bírja még, a menta és a rozmaring szépen fejlődik. Lekopogva.) És az öntet csak dob rajta még egyet. Van, aki beáztatott kenyérből készíti, nekem a ropogósabb, a sütőben pirított jobban bejön látványra is és ízre is.

hozzávalók (1 személyre)

2 szelet kenyér (kb 6 dkg)
2 tk olaj
2 tk rozmaring


2 paradicsom
5 dkg kígyóuborka
10 dkg hagyma



2 paradicsom
2 tk olaj
1 tk vörösborecet
½ gerezd fokhagyma
4 bazsalikomlevél
1 mentalevél
majoranna (szárított)

bors

elkészítés

A kenyeret kockákra vágom, olajba és a felaprított rozmaringba beleforgatom, majd tepsiben 200 fokon 12-15 percig pirítom, hogy szép barna és jó ropogós legyen.
Miközben hűl, elkészítem az öntetet.


ÖNTET

A paradicsomok héját megkenem olajjal, és kontaktgrillen addig sütöm, amíg puha nem lesz. Alájuk alufóliát teszek, nehogy letapadjanak. Kontaktgrill helyett lehet teflonos serpenyőben is, de nekem eddig úgy még sosem sikerült, valahogy mindig megég. Szóval csak óvatosan!
A puha paradicsomokat ha szükséges, villával megnyomkodom, majd elkeverem az olajjal, ecettel, fokhagymával, a felaprított bazsalikommal, mentalevéllel, majorannával, sóval és borssal.

A paradicsomokat, uborkát és a hagymát felkockázom a kenyérkockákhoz hasonló méretűre. Mindent összekeverek, és csak evés előtt öntöm le az öntettel, nehogy elázzanak a ropogós kenyérkockák.

VKF! 17. fordulójára készült.

2 megjegyzés:

Zsu írta...

Nagyon tetszik ez a saláta :)
A héten el is készítem, jó kis egyszemélyes ebéd lesz.

miniMálna írta...

nem fogod megbánni! :) annyi lett ebből a mennyiségből, amit a képen látsz. Át is írom a kenyeret 2 szeletre a deka helyett.