
Múlt héten egyszer csak azt vettem észre, hogy gasztroblogger társaim többsége a szilvát választja alapanyagul süteményéhez, mártásához hús mellé, fagyihoz. Aztán a zöldségeseknél és a szuper-hipermárketekben is folyton a szilva került a látóterembe. Amikor pedig már otthon is csak a szilva lebegett a szemeim előtt a konyhapulton, rájöttem, hogy ennyi jel nem lehet véletlen. Eljött volna a szilvaszezon? Nekem eddig a szilva, csakúgy mint a szőlő, az őszt jelentette. De ha már ennyiszer szembetalálkozunk, hát legyen, legyen a szilváé a főszerep :) Tehát a konyhamegvonás függőségi tüneteit enyhítendő és a konyhapulton roskadozó szilva- és szőlőmennyiséget csökkentendő céllal bevonultam a konyhába és sütöttem. A megmaradt tojásfehérjéből habcsók kerekedett/kanyarodott, attól függően, hogy épp hogyan sikerült kinyomnom a habzsákból.
Azért hálás feladat nálunk a sütés, mert anya nem süt, apa meg szeret mindent, ami édes. Így elég nagy az esély rá, hogy ami a végén kisül a dologból :) , és ehető, az el is fogy. Ez a szilvás lepény viszont nem csupán ehető volt, hanem nagyon finom is, így 2 szelet híján az egészet megettem egyedül (persze nem együltő helyemben, hanem időben elosztva arányosan, a nap végére, ami a bevitt kalóriamennyiségen mégsem változtat). A többiek nem voltak elég gyorsak. Ennyi. :) A szilva édes levet engedett, amitől a lepényünk szaftossá változott. Pont olyan volt az íze, mint a menzán, de ezúttal jó értelemben. A péntekeket nem csak a hétvége és a buli miatt vártam, hanem a péntekenként mindig visszatérő babgulyás (vagy egyéb tartalmas leves) és kelt tésztás menza miatt is. :)

hozzávalók
1,25 dkg friss élesztő
15 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás sárgája
1 ek vaj
4 tk cukor
csipet só
½ tk fahéj
tetejére
10 szem szilva
pár szem szőlő
cukor
fahéj
A langyos vízben és egy csipet cukorban felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalóval összegyúrom, kinyújtom a tésztát akkorára, hogy a kivajazott, kilisztezett tortaformában egy kis széllel tudjam elhelyezni. ¾ - 1 órát pihentetem, hadd keljen meg. A kimagozott, felezett szilvákat a megkelt tésztára fektetem. Szőlőt is szórtam a szilvák közé, és a lepény szélét is díszítettem vele. Meghintem cukorral és fahéjjal a lepény tetejét, majd 180 fokon ¾-1 órán keresztül sütöm.
Mirelle receptje alapján.
6 megjegyzés:
Jól néz ki a szilvás lepényed!
Látom, sikerült "megszerelni" a blogodat, ügyes vagy!:)
á, ez még nem a végleges, még "szenvedek" vele :( a régi málnás blogot szeretném 3 oszlopban, de a fejlécbe vmi hiba csúszott, és nem látszik a kép, ezért amíg meg nem oldom, marad ez az átmeneti 3 oszlopos megoldás
Málna!
De örülök neked!:D Tegnap nem jött be a blogod, én meg már azt hittem...
Szintia én is azt hittem... :( annyira aggódtam, h elveszett az összes bejegyzés! pár órára csak a nagy fehérség volt, és az irányítópult is megzavarodott
Jól rám ijesztettél!!!
Örülök, hogy megvagy és szép vagy!!!:D
én is megijedtem!!!
Megjegyzés küldése