2008. július 20., vasárnap

Feketeerdő saláta


Ennek a salátának nem nagy múltra visszatekintő, ám annál hosszabb története van. Ehelyett ebben a kategóriában salátát kacsamellel és szilvával akartam készíteni egészen addig, amíg ki nem derült, hogy egyik hentesnél sem lehet kacsamellet kapni külön. Így inkább kivárom az őszt, amikoris anya igazi kacsákat vesz (azt mondta addigra fognak megnőni) és felhasználom a mellét. A szilvának meg amúgy is akkor van az ideje.

Viszont volt a hűtőben egy csomag feketeerdei sonka, a maga nemében a kedvencem, és kiötlöttem, hogy ebből készítek valamilyen salátát. Annyira látványos lett, hogy előételnek bármikor szervírozható.


hozzávalók (2-3 személyre)

½ fej jégsaláta
½ fej lollo saláta
5 dkg füstölt sajt
1 csomag (8 szelet) feketeerdei sonka
1 csípős zöldpaprika
1 paradicsom

pár csepp balzsamecet
3 ek olivaolaj

elkészítés

A salátákat megmosom. A nagyobb darabokban hagyott jégsaláta lesz a salátám ágya, azaz kibélelem vele a tálca alját. 8 lollo salátalevelet felcsavarok úgy, hogy hengeresen nézzenek ki., majd többé-kevésbé szimmetrikusan elhelyezem a tálcán. A lollo saláták közé ugyanennyi, azaz 8 feltekert leheletvékony sonkát teszek úgy, hogy a 8 nagyobb darabra felkarikázott zöldpaprikával kitámasztom a tálca külső része felé eső oldalon. A paradicsomot cikkekre vágom és mindegyik „egységbe” odabiggyesztek egyet. A füstölt sajtot felkockázom szintén 8 részre, és a paradicsom és a sonka közé teszek 1-1 darabkát. Hú ha nem érthető, akkor a képet kell kielemezni :)

ÖNTET

A balzsamecetet és az olivaolajat összekeverem, és a salátára locsolom. Én nem szeretem, ha tocsog az olajban, de természetesen lehet több öntetet is készíteni.

VKF! 17. fordulójára készült.

Nincsenek megjegyzések: