2008. június 17., kedd

Zabpelyhes túrógombóc


Gyors, finom, egyszerű. Amolyan pont vizsgaidőszakra való, de tényleg. Elkészíteni annyi időbe telik, mint összedobni egy szendvicset (ha nem számolom a hűtőben eltöltött 1 órát).
Íme a hagyományos túrógombóc kicsit másképp:

hozzávalók (3 adag)

500 g túró
130 g búzadara
2 tojás
1 ek folyékony édesítő (vagy 3 ek cukor)
1/2 kk só
1/2 citrom
60 g zabpehely

elkészítés


A túrót beleteszem egy nagy tálba, ráreszelem a citrom héját, ráfacsarom a levét, összegyúrom a búzadarával, tojással, édesítővel és a sóval. Hűtőbe teszem 1 órára.
Közben aranszínűre pirítom a zabpelyhet egy teflonos serpenyőben pár perc alatt.
Amikor összeállt a tészta, vizes kézzel dió nagyságú gombócot formálok belőle, kb. 22 gombóc lesz ebből az adagból.
Egy edényben felteszek vizet melegedni, beleszórok sót. Forrás után beleteszem a gombócokat, és közepes lángon főzöm addig, amíg fel nem jönnek szép sorban a víz tetejére.
Amikor elkészül, lecsöpögtetem, még melegen a zabpehelybe forgatom. Persze lehet bármi másba is hempergetni, attól függően, hogy épp mi van otthon, illetve hogy megengethetünk-e magunknak szénhidrátot vagy sem. Ha mégis a bűnözés útjára tévedünk, akkor darált dióba, durván apróra vágott mogyoróba vagy akár zsemlemorzsába is forgathatjuk cuki kis gömböceinket.
Azonnal tálalom
cukrozott tejföllel: 1 doboz tejfölbe 1 csomag vaníliás cukrot elkeverek és kész is.

Schobert Norbert: Fogyj sütivel!

9 megjegyzés:

Millie írta...

Gyönyörű ez a fénykép!!!!!!! Wow!

miniMálna írta...

Fejlődőképes vagyok, mi? ;) Amúgy köszönöm :))

starfi írta...

na, csak alakul az a fehér háttér:) vaníliaesszenciával próbáltad már vaníliás cukor helyett?

miniMálna írta...

még nem. eddig csak vaníliás cukrot és vaníliarudat használtam, majd beszerzek vaníliaesszenciát is, legalább az nem tartalmaz cukrot (ugye?)

Millie írta...

Vaníliaesszenciát felesleges venned, házilag 2 perc alatt összedobhatod. Végy 2 deci vodkát (jófajtát) és tégy bele 3 rúd felhasított vaníliarudat. Sötét helyen tárold és fogyasszd egészséggel!

Egyébként dobhatnál egy emailt, hogy sikerült ilyen jól ez a fotó. :-D Kell hozzá egy rész tehetség, ezt tudom, de a többi rész is érdekelne. :-D

miniMálna írta...

oh ne, a vodkától hányok! (nincsenek jó emlékeim) :D :I marad a vaníliás cukor. :]

A jó fotóhoz pedig kell 1 rész tehetség (háháá, neem, az nem nagyon), 1 rész ablakpárkány és 1 rész starfi, mert tőle tanultam, de küldök mélt.

starfi írta...

hú, köszönöm:)

egyébként a vodkának nem fogod később érezni az ízét (4-6 hónapig jó, ha érlelődik a vaníliaesszencia), meg amúgy sem kell belőle sok (max 1-2 ek.). a bolti esszenciában pedig nincs alkohol, meg ofkorz cukor se. pécsen egyébként tudsz venni a zsolnay kút melletti angolboltban.

miniMálna írta...

ez az angolbolt eddig elkerülte a figyelmem, majd benézek.

a vodka szagát pedig még a citromos mosogatószerben is fel vélem fedezni, úgyh én tuti érezném 4-6 hónap múlva is az ízét az esszenciában. vagy ha nem, akkor odaképzelném, mert tudom, h miből van :S

chriesi írta...

Nyammiii...csinálnom kell nekem is túrógombócot.