2008. június 6., péntek

Játék - pay it forward, add tovább!

Piramisszerűen terjed a bloggerek között egy kedves játék. A szabályok szerint jelentkezésem alapján kapok valakitől egy kézzel készített ajándékot, emellett 3 önként jelentkezőt nekem is meg kell lepnem valami általam kitalált saját készítésű meglepetéssel. Így előbb-utóbb minden játékos kedvű blogger ajándékozó és egyben ajándékozott lesz.
Van egy film, melynek az angol címe megegyezik kis játékunk címével: "A Jövő kezdete" (Pay It Forward). A magyar fordítás kissé eltér az eredeti címtől, de nem is annyira, mint azt hinnénk. ( pay it forward = add tovább)

A főszerepben Kevin Spacey, Helen Hunt és Haley Joel Osment (tudjátok a kissrác a Hatodik érzékből). Nehéz lenne a film műfaját meghatározni: részben iskolás film, kicsit ifjúsági, részben szerelmes, kicsit szenvedélybetegséges, de nagyon drámai is egyben - különös tekintettel a végére.

Nézzük miről is van szó röviden! Eugene Simonet (Kevin Spacey) társadalomtudományt oktat egy általános iskolában. Nagyon jó tanár, de már-már kínosan pedáns és rendszeres. Ám kiegyensúlyozottsága csupán látszólagos, mivel egész arcát égési sebek csúfítják el, nyilvánvalóan szörnyű dolgokon ment keresztül. De nincs könnyű dolga Arlene McKinney-nek (Helen Hunt) sem, hiszen két munkahelyen is gürcöl, hogy fel tudja nevelni fiát, Trevort (Haley Joel Osment).
Trevor tanára pedig nem más, mint Mr. Simonet, aki már az első órán különös feladatot ad Trevor osztályának: nézzenek jó alaposan körül a körülöttük lévő világban, és próbálják megjavítani, amit nem szeretnek benne. A kisfiú pedig halálosan komolyan veszi a feladatot - aminek az igazi célja pusztán a gyerekek elgondolkodtatása volt -, és már aznap elszállásol egy hajléktalan férfit (James Caviezel) a házukban, természetesen anyja tudta nélkül. A fiú azonban nem egyszerű jótettekben gondolkozik, hanem kitalálja az "Add tovább!" - ez a film eredeti címe is - játékot. Ennek a lényege az, hogy három emberrel kell jót cselekedni valamilyen fontos dologban, és megígértetni velük, hogy ők is megteszik ugyanezt három másik emberrel. Ez így már kilenc jótétemény, aztán huszonhét, és így tovább. Ez amolyan jótékony piramisjáték.A film fő mondanivalója számomra az volt, hogy ha mindenki csak 3 embernek segítene és ezt a mentalitást továbbadná, akkor globális szinten hatalmasat lendíthetünk a világon, vagy ha nem is a világon, de a közvetlen környezetünkben biztosan.

Lehet ez természetesen akármilyen kis dolog is, pl.: kivinni a szemetet, elhozni a kishúgot az oviból, segíteni takarítani, stb. Segíteni abban, amiben a másik szeretné, hogy segítsünk. Összefoglalva tehát segíteni másokat, hogy elérjék a céljaikat.


A "Jövő Kezdete" tehát a következőt mondja:

"Ha valaki tesz Neked egy szívességet, vagy segít Téged - valami nagy dologban, olyan dologban amelyet egyedül nem tudnál, vagy képtelen lennél megvalósítani-, akkor ahelyett, hogy visszaadnád ezt neki, Te is segítesz három embernek továbbvíve ezzel a folyamatot..."

"A következő napon mindhárman -akinek segítettél- továbbviszik a szálat fejenként három embernek, és így tovább...”Na de kanyarodjunk vissza magához a játékhoz. Bárki is találta ki bloggerviszonylatban ezt a mókát, biztos, hogy a filmre alapozta elgondolását (már csak a játék elnevezéséből kiindulva is). Mindenesetre nekem tetszik, izgalmasnak ígérkezik, hiszen kapni jó, de adni még jobb! :)

Játékszabály:
1. Csatlakozhat bárki, akinek van blogja.

2. Az első három kommentben jelentkező kézzel készített ajándékot kap tőlem. A postacímedet ide tudod elküldeni: minimalna@citromail.hu

3. Az ajándék az elkövetkező 365 nap valamelyikén fog érkezni.

4. Add tobb” – mozzanat (pár blogban olvastam, hogy „fizess előre”, ez totál helytelen fordítás): ezt a felhívást a jelentkezőknek közzé kell tenni saját blogjukban, vagyis maguk is megajándékoznak három embert.

Mivel Millie blogjában én is csatlakoztam a játékhoz, várom a jelentkezőket!

Írjatok bátran, bárkinek örülök! :)

15 megjegyzés:

starfokker írta...

szia Minimálna, szeretnék elsőként jelentkezni;)

Orsi írta...

Én is, én is.Hadd legyek a második!:)

miniMálna írta...

Hú de jó! :) Nagyon örülök nektek! :)))
Akkor már nincs más hátra, mint előre; mindkettőtöktől várok egy-egy mailt, hogy megtudjam, hova is kell küldenem a csomagot.

starfokker írta...

elküldtem a címet, remélem megkaptad. üdv, starfi

Névtelen írta...

Szia Minimálna!

Megkaptad a jelentkezésemet?

Üdv.:
Krisztina
(izkaraván.blogspot.com)

Krisztina írta...

Jé, érdekes! Ez a bejegyzésem most megjelent az oldaladon.
Szóval harmadiknak szerettem volna jelentkezni, ha még lehet.

Orsi írta...

Én is elküldtem!
Üdv:Orsi

miniMálna írta...

Krisztina!
Persze, hogy lehet! :) Kérlek küldd el a postacímedet a fent említett e-mail címemre! És amint tudod, tedd közzé a blogodban a felhívást!

Orsi!
Nem kaptam meg vmilyen oknál fogva a leveled, plíz szánj meg vele mégegyszer!

Krisztina írta...

Én is elküldtem a címem. Üdv: Kriszta

Orsi írta...

Na elküldtem újra,remélem ezt megkapod!
Szép hetet!
üdv Orsi

Névtelen írta...

Szépen összefoglaltad a lényeget,a játék pedig tényleg profi!

A fimlet nem láttam,megkeresem és végigülöm..pedig nem is vagyok nagy filmes!Mire nem szoktat rá ez a blogolvasás:-)

Nóri

miniMálna írta...

nézd csak meg, amúgy megosztja a közvéleményt. neked is van blogod, Nóri?

Mennyei Manna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Mennyei Manna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Nincs,én csak lelekes gasztro-blog látogató vagyok:-)
Nóri