Ez a Jamie Oliver-féle Torta di more epres változata, azaz az epres mascarpone-torta. Csak mert nem szeretem a szedret. Viszont amint megláttam Csonginál, máris beleszerelmesedtem (no nem a Jamie Oliverbe ;) hanem a receptjébe).
Torta di mascarpone con fragole. Nem tudok olaszul. Kikerestem az eper olasz megfelelőjét, és összeraktam. Ez lett belőle, jól hangzik. Kevésbé hangzatosan: gyümölcstorta eperrel és mascarponéval.
Az alkalom pedig, amiért ezt megsütöttem, a névnapom. Tőlem nekem :)
Torta di mascarpone con fragole. Nem tudok olaszul. Kikerestem az eper olasz megfelelőjét, és összeraktam. Ez lett belőle, jól hangzik. Kevésbé hangzatosan: gyümölcstorta eperrel és mascarponéval.
Az alkalom pedig, amiért ezt megsütöttem, a névnapom. Tőlem nekem :)
hozzávalók
TÉSZTA
125 g vaj
100 g porcukor
egy csipet só
255 g liszt
1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
fél citrom lereszelt héja
2 nagyméretű tojás
2 evőkanál hideg tej vagy víz
TÉSZTA
125 g vaj
100 g porcukor
egy csipet só
255 g liszt
1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
fél citrom lereszelt héja
2 nagyméretű tojás
2 evőkanál hideg tej vagy víz
KRÉM
1 vaníliarúd
500 g mascarpone
100 ml főzőtejszín
3 evőkanál cukor
15 evőkanál grappa vagy vin santo
500 g eper
2 evőkanál eperlekvár
1 kis marék friss mentalevél
1 vaníliarúd
500 g mascarpone
100 ml főzőtejszín
3 evőkanál cukor
15 evőkanál grappa vagy vin santo
500 g eper
2 evőkanál eperlekvár
1 kis marék friss mentalevél
Először is ki kell vajaznod egy 28 cm átm. gyümölcstorta-formát. A tészta elkészítéséhez keverd krémmé a vajat, a cukrot és a sót, gyúrd össze a liszttel, a vanília kikapart magjaival, a reszelt citromhéjjal és a 2 tojássárgájával - mindezt csinálhatod kézzel, de konyhai robotgéppel is. Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsd fel hideg tejjel vagy vízzel. Gyengéden paskolva dolgozd golyóbissá a tésztát, azután lisztezd be egy kicsit. Ne gyúrd sokáig, mert akkor túl rugalmas és gumiszerű lesz, nem pedig omlós és laza. Csomagold folpakba, és legalább egy órára tedd a hűtőszekrénybe. Majd vedd ki a hűtőből, nyújtsd ki, és béleld ki vele a tortaformát. Tedd a fagyasztóba egy órára. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és süsd a tortaalapot körülbelül 12 percig, vagy amíg világos aranyszínű nem lesz.
A töltelék elkészítéséhez hosszában vágd félbe a vaníliarudat, és egy kés hegyével mindkét feléből kapard ki a magokat. A mascarponét, a tejszínt, a vaníliamagokat, a cukrot meg a grappát keverd össze egy nagy tálban, és addig verd, amíg sima, fényes krémet nem kapsz. Kóstold meg - ha határozottan gazdag, levegős, enyhén édes ízt érzel, és fölfedezed benne a grappát is, akkor jó, ha nem tudsz grappát szerezni, ki is hagyhatod, vagy egy kevés vin santóval helyettesítheted.
Amikor a tészta kihűlt, kenőkéssel lapátold rá az édes masszát. Kend szét, amilyen egyenletesen csak tudod, aztán borítsd be gyümölccsel - csak lazán helyezd a krémre, nem kell belenyomkodnod. Ha a megadott mennyiségnél többet akarsz rátenni, ne tétovázz, ha keverni akarod a gyümölcsöket, azt is megteheted. Ez után egy kis lábosban oldj fel pár evőkanálnyi lekvárt 3-4 evőkanál vízzel. Addig keverd, amíg könnyű szirupot kapsz, azután egy tiszta tortaecset segítségével kend meg vele a gyümölcsöket.
/Jamie Oliver: Olasz kaják/
Tapasztalataim
A töltelék elkészítéséhez hosszában vágd félbe a vaníliarudat, és egy kés hegyével mindkét feléből kapard ki a magokat. A mascarponét, a tejszínt, a vaníliamagokat, a cukrot meg a grappát keverd össze egy nagy tálban, és addig verd, amíg sima, fényes krémet nem kapsz. Kóstold meg - ha határozottan gazdag, levegős, enyhén édes ízt érzel, és fölfedezed benne a grappát is, akkor jó, ha nem tudsz grappát szerezni, ki is hagyhatod, vagy egy kevés vin santóval helyettesítheted.
Amikor a tészta kihűlt, kenőkéssel lapátold rá az édes masszát. Kend szét, amilyen egyenletesen csak tudod, aztán borítsd be gyümölccsel - csak lazán helyezd a krémre, nem kell belenyomkodnod. Ha a megadott mennyiségnél többet akarsz rátenni, ne tétovázz, ha keverni akarod a gyümölcsöket, azt is megteheted. Ez után egy kis lábosban oldj fel pár evőkanálnyi lekvárt 3-4 evőkanál vízzel. Addig keverd, amíg könnyű szirupot kapsz, azután egy tiszta tortaecset segítségével kend meg vele a gyümölcsöket.
/Jamie Oliver: Olasz kaják/
Tapasztalataim
- Az eredeti receptben ugyan főzőtejszín van, én mégis habtejszínt használtam, amitől a krém nem lett se sima, se fényes, levegős meg pláne, úgyhogy legközelebb hallgatok Jamie-re.
- Grappa és vin santo szerintem nem található minden háztartásban mifelénk, úgyhogy ha nincs, hát nincs. Csak ezért nem éri meg venni. Én is kihagytam.
- Mentalevél is csak a díszítéshez szükséges, nélküle is gyönyörű.
- Gyümölcstortaforma: jobb, ha mélyedés (=árok a forma peremén végig) nélküli
És akiknél még megtalálhatod a Torta di more receptjét:
http://artichokeheart.wordpress.com
http://katrinacooks.blogspot.com
http://spunk.punt.nl
http://artichokeheart.wordpress.com
http://katrinacooks.blogspot.com
http://spunk.punt.nl
5 megjegyzés:
CSak egy apró megjegyzés : ) olaszos szemem fennakadt a címen:helyesen: torta di mascarpone con fragole, vagy a masc., és fragole felcserélve, attól függ, melyik a hangsúlyosabb a sütiben.
A süti ettől függetlenül gyönyörű, ki is próbálom
DV! köszönöm, javítom a címet :)
A süti tésztája olyan, mint a te rebarbaratortádé. Egyébként nem törik annak a tésztája?
Örülök neki, hogy ízlett.
Persze, persze, most már összekapcsoltam a korábbi kommenteddel. Nekem nem tört szét, másnapra a maradék meg jól átpuhult a gyümölcsök levétől
Mára ez is átpuhult, de tegnap a széle letöredezett miközben vágtam. Biztos a tortaforma miatt, sima aljúba kellett volna sütni.
Megjegyzés küldése