2008. május 27., kedd

Gofri avagy waffel

Feltettem magamban a kérdést: vajon normális az, hogy még sosem főztem azt, amit anya szokott? A válasz meglepően egyszeű: igen, normális, hiszen ha anya, a magyaros ételek specialistája, napi rendszerességgel főz apának, aki a magyaros ízek rendíthetetlen kedvelője, kizárja étrendjéből mindazt, amiben nincs legalább egy csipet fűszerpaprika, joghurtos, tejfölös, tejszínes, és azt is, ami húsmentes, akkor nincs semmi szükség arra, hogy ugyanazt én is megismételjem. Nem is beszélve arról, hogy vágyom az újdonságra, olyanra, ami felváltja a pörkölt, halászlé, töltött káposzta, gulyásleves, húsleves, sült hús, rántott hús és társai szinte állandó körforgásban levő ördögi körét. Azt el kell ismernem, anya remekül főz, de nincs megáldva "kísérletezőkedvvel", apa meg remekül illik hozzá, mert meg sem enné a kísérletezés végtermékeit. Erre vagyok nekik én, aki szívesen főz is és eszik is újdonságokat. :)
És hogy miért nem sütöttem olyant, amit anya szokott? Mert ő nem szokott :D Állítása szerint még egy piskótatésztát sem tud anélkül megsütni, hogy ne lenne szalonnás. Állítását mát többször bizonyította is. :) Már egy jó ideje nem sütött, szerintem feladta :) Azért a bolti rétestésztából készült rétes, a bolti nápolyilapból összeragasztott nápolyi és a gofri megy neki. Olyannyira, hogy ezt el is lestem tőle.


hozzávalók

25 dkg margarin
10 dkg cukor
4 tojás
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg liszt
2 kk sütőpor
1/2 l tej
citromhéj

elkészítés

A puha margarint a tojással és a cukorral gépi hahabverővel habosra keverem. A lisztbe belekeverem a sütőport. Egy külön tálkába kimérem a tejet, a citromhéját belereszelem.
Miközben folyamatosan jár a robotgép, a margarinos-cukros-tojásba apránként egyszer 1-2 kanál lisztet, másszor 1-2 kanál tejet teszek. Ez azért szükséges, mert ha a lisztet egybe önteném bele, akkor a habverő egy az egyben felkapja lisztestül-mindenestül; ha pedig a tejet önteném bele egyszerre először, akkor fennállna a veszélye a csomósodásnak, miközben a lisztet adagolom. Tehát nem éri meg sietni. Hagyom, hadd keverje a gép egészen addig, amíg tészta hólyagossá nem válik (ez 10 percet biztos igénybevesz, nem figyeltem). Sűrű, folyós tésztát kell, hogy kapjunk.
A megfelelő mennyiséget a gofrisütőbe merem, pár percig sütöm, amíg szép színe nem lesz.




Frissen kívül roposós, belül puha a tésztája, másnapra kívül-belül megpuhul, megmikrózva fogyasztható.

A tetejére tetszés szerint kenhető
  • lekvár
  • vaníliakrém
  • tejföl, kakaóporral meghintve az egyik kedvenc; eddig annak is ízlett, aki ódzkodott megkóstolni
  • nutella
de van mikor csak porcukorral szórom meg és friss gyümölcsöt pakolok a tetejére.

Nincsenek megjegyzések: