2008. május 7., szerda

A nagy muffin-dilemma



Imádok muffint sütni, mert gyorsan össze lehet dobni, egyszerű, nem kíván nagy szakértelmet, ám mindezekkel fordított arányban irtó finom. Nem is beszélve arról, hogy szabadon variálhatók az összetevők, a különböző ízesítéseknek csak a képzeletünk szab határt. Egy azonban biztos: muffinunk vagy édes vagy sós. Amiben kevésbé vagyok biztos:
  1. Sütőpor kell bele vagy szódabikarbóna, esetleg mindkettő? Már mindhárom lehetőséggel találkoztam. (Aki tudja a választ, írjon nyugodtan!) A családom (értsd: szülők) a sütőporos változatot részesíti előnyben.
  2. A másik kérdés, hogy akkor most margarin, vaj vagy olaj? Melyikkel célszerűbb, melyiktől finomabb? Én személy szerint mindig Rama margarint használok. Ha pedig nincs otthon egyáltalán vagy ha nem elegendő a mennyiség, akkor lép életbe a "b" illetve a "c" terv.
  3. A liszt-probléma: fehér liszt, rozsliszt, kukoricaliszt, tönkölyliszt, teljes kiőrlésű liszt...és még sorolhatnám. Mennyivel egyszerűbb volt, amikor azt hittem, hogy csak egy fajta liszt létezik! :) Nyilván mindegyiknek megvan a maga előnye: a teljes kiőrlésű vezet az egészséglistán, a fehér liszt a régi jól megszokott- na de akkor melyiket válasszam? Elárulom, ezidáig csak fehér búzalisztet használtam a maga egyszerűségében, de ami késik az nem múlik, idővel a többi sem menekül előlem! ;) Eddig egyszer használtam zabkorpát liszt helyett, megállta a helyét így is a muffin (amúgy zabkorpával a lisztet bármikor lehet helyettesíteni: levesek, főzelékek sűrítésekor, panírozáskor, tésztagyúráskor és sütéskor is; egészségesebb a finomlisztnél, mert rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz)
No de akkor jöjjön a recept!




Körtés-diós muffin

hozzávalók

14 dkg liszt
1 tasak sütőpor
13 dkg porcukor (vagy 100 ml folyékony édesítőszer + 3 dkg porcukor)
13 dkg margarin/vaj
2 db tojás
1 dl tej
3 tk méz
8 dkg dió
2 körte
citromlé

elkészítés
  1. Sütőt előmelegítem 180 C fokra
  2. A muffinformát kibélelem papírkapszlikkal ( muffinpapírral)
  3. Diót durvára darabolom
  4. Körtét meghámozom, kis kockákra vágom, citromlével meglocsolom
  5. A lisztet és a sütőport összekeverem egy tálban
  6. Egy másik tálban először a tojást és a cukrot (+ édesítőszert), majd hozzáadom a margarint kissé felolvasztva. Aztán a tejet is hozzáöntöm és a mézet is beleteszem.
  7. Ebbe a tálba beleforgatom a lisztes-sütőporos keveréket, kicsit összekeverem
  8. Végül a körte és a dió is belekerül.
  9. Egy kanállal belemerem a muffinformába a tésztát
  10. Kb. 20-25 percig sütöm
A tetejét díszítem karamellizált dióval: egy kis mézet összekeverek olajjal, ezzel bevonom a diószemeket, majd egy teflonos serpenyőben így megpirítom.



7 megjegyzés:

Zsu írta...

Szia Málna!
Én is nagy muffin rajongó vagyok, valóban rendkívül egyszerűek aztán meg a végeredmény, csak úgy hipp-hopp eltűnik. :)
Szóval a tapasztalataim a témában:
1. Én általáben sötőpor+szódabikarbóna párossal készítem, egyébkébnt ha jól sejtem kb ugyanaz a célja mindkettőnek: levegőssé teszi a tésztát. Ha a család nem szereti a szódabikarbónát, akkor szerintemsimán mehet csak sütőporral a süti.
2. A zsiradék. Hát ezt szerintem érdemes mindefélével kipróbálni, aztán amelyik után legszimpibb az eredmény, azt megtartani. Én mindig olajat használok, mert azt csak simán beleöntöm, nem kell olvasztani. :)
3. A liszt; szintén egyéni ízlés kérdése. Én általánban keverni szoktam a sima és a teljes kiőrlésűt, ilyenkor arra kell csak figyelni, hogy több folyadék kell a tésztához, mert a teljes kiőrlésű többet vesz fel. És ha a családban vannak, akik óckodnak a teljes kiőrlésűtől, akkor elsőre érdemes valamilyen kakaós muffinnál kipróbálni, azon gyakorlatilag nem látszik miből van a kakaó miatt. Én ezt a stratégiát követtem páromnál, először nem árultam el neki, hogy teljes kiőrlésű muffint eszik, de úgy is ízlett neki, úgyhogy beavattam a titkomba, és ezen felbátorodva csokis muffint már teljes mérékben teljes kiőrlésűvel csinálom, nem keverem. A nemkakaósaknál meg negyede vagy fele a teljes kiőrlésű, a többi sima szokott lenni.

Hmm... így összefoglalva: Az a jó muffinban, hogy úgy csiálhatod, ahogy neked a legszimpatikusabb ;)

Névtelen írta...

Kedves Zsu!

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat, te vagy az első :) Örültem, mikor észrevettem, hogy vki írt!!! Így legalább tudom, hogy nem csak én olvasom a saját írásom! "Beszereztem" egy igencsak okos látogatottságmérőt, ami kimutatja, hogy tegnap és ma mennyien jártak itt, melyik országból, melyik oldalról jutottak el hozzám, stb, de azért a statisztika, az statisztika marad. Így viszont "kézzelfoghatóbb" az eredmény, h megéri blogot vezetni, mert van, aki idetéved :)
A muffinról írt tapasztalataidat külön köszönöm! Akkor maradok a sütőpornál, a zsiradékokat illetően meg úgy csinálom, mint eddig: ami épp van itthon. Teljes kiőrlésű lisztet még nem használtam, de ki fogom próbálni vegyesen. Egyszer kevertem a liszthez zabkorpát, apa észre sem vette, hogy miből készült, én is csak utólag árultam el, hogy mit evett. Pedig ha tudta volna, akkor tuti meg sem kóstolja :) És még zabpehely is volt benne! Nevelem a családom az egészségre!

Üdv.!

Zsu írta...

Ez a trükkös egészségnevelés ismerős. :) Szerencsére páromnál egyre ritkábban kell alkalmazni, ereditleg sem volt knozervatív a kaják terén, csak a teljes kiőrlésű dolgok áltak távol tőle, de mióta megtapasztalta, hogy nem rosszabb azzal sem a süti, egészen elfogadta.

miniMálna írta...

Már a polcon vár a teljes kiőrlésű búzaliszt. Az van ráírva, hogy finomra őrölt. Te is ilyent használsz?

Zsu írta...

Huhh, most épp nincs itthon teljes kiőrlésű búza, de emlékeim szerint láttam rajta ilyen feliratot. :)
Őszintén szólva ezt az őrlésfinomságot még nem figyeltem eddig, használtam több féle teljeskiőrlésű lisztet is, de nem rélik erőteljes különbség.

Névtelen írta...

Szerintem próbálj ki minél több féle teljeskiőrlésű lisztet, úgy el tudod majd dönteni neked melyik válik be a leginkább. Én már vagy az ötödiknél tartok, gyűjtöm a tapasztalatokat.

A sütőpor szódabikarbóna párost én is előszeretettel alkalmazom, 2:1 arányban. Ez általában az amerikai recepteknél a leggyakoribb az anyaghányadot illetően és nekem abszolút bevált. Csak akkor nem ezt használom, ha azt a recept külön említi.

O.

miniMálna írta...

Nem osztanád meg a tapasztalataidat Sajtkukac? Akkor nem kéne mindet végigpróbálnom :)

A szódabikarbónát úgy döntöttem hanyagolom a muffinból, mert nagyanyám békebeli sütijei jutnak eszembe róla, és az nem illik az ámerikái muffinképbe :)