2008. május 8., csütörtök

Zabkorpa



ZABKORPA-definíció: a lehántolt zab fedőrétegéből készül.

Nézzük csak, mire is jó a zabkorpa:


A vérben 2 féle zsír található:

  • az LDL-koleszterin a rosszn koleszterin
  • a HDL-koleszterin a jó koleszterin

A zabkorpa a rossz koleszterin szintet segít csökkenteni.
A növényi eredetű táplálékban nincs koleszterin. A növények rostanyagát csak kismértékben tudjuk megemészteni, és ez a salakanyag folyamatos mozgásra serkenti a beleket.
A vér koleszterinszintjét csak csekély mértékben (maximum 10%-kal) tudjuk befolyásolni a táplálék zsír- és koleszterintartalmának csökkentésével.
Ha megfelelő rostos anyagot juttatunk az emésztőrendszerbe, sokkal jobb hatást érünk el. Nagy rosttartalmú ételek fogyasztása esetén a salakanyag gyorsabban halad át a bélen:

  • egyrészt csökken a túltáplálás veszélye (nem tud minden kalória felszívódni a táplálékból),
  • másrészt a táplálékkal bekerült rákkeltő anyagok rövidebb ideig hatnak a bélfalra.

A zabkorpa 28%-a rostot tartalmaz, aminek a fele vízben oldódó (duzzadó) rost. Ezek oldott állapotban gélszerűvé válnak, megkötik az epesavakat, és azok a széklettel kiürülnek. Ezért az epesók termeléséhez szükséges koleszterint a máj csak a vérből tudja felvenni, így csökken a vér koleszterinszintje.

Mindemellett közvetlenül is érvényesül a növényi rostok mechanikus béltisztító hatása.
Gátolja a zsírok és szénhidrátok felszívódását– afrikai bennszülöttek, akik a napi ajánlott rostbevitelnél is több rostot fogyasztanak, még csak nem is ismerik a vastagbél gyulladásos betegségeit, a vastagbélrákot vagy a székrekedést.

A zabkorpa élelmi rostokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Jó hatással lehet a cukorbetegségre is. Fogyókúrázóknak is kiváló választás, mivel jó vízmegkötő és duzzadóképességű, így jóllakottság érzetet biztosít.


A zabkorpát keverhetjük sütemények tésztájába, joghurtba, levesbe, főzelékbe, müzlibe.


1 megjegyzés:

Kárpáti Ferenc írta...

A zabkorpáról én is sok jót hallottam már. Eleve a mechanikus béltisztítás miatt már megéri fogyasztani.