Nyitott vagyok az újdonságokra. Számomra ez az étel is az. A tök pedig...hmm az egyik kedvenc zöldségem, így nem is értem, hogy eddig a tökfőzeléken és a rántott tökön kívül miért nem használtuk másra is, úgyhogy kíváncsian vártam a végeredményt.
hozzávalók
1 kg tök
só, vegeta
kis vaj a kikenéshez
1/2 fej hagyma
2 ek olaj
30 dkg darált hús (én sertéscombot vettem, de lehet pulykacombból, csirkéből is)
őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
1 zsemle
1 tojás
1 doboz tejföl
elkészítéssó, vegeta
kis vaj a kikenéshez
1/2 fej hagyma
2 ek olaj
30 dkg darált hús (én sertéscombot vettem, de lehet pulykacombból, csirkéből is)
őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
1 zsemle
1 tojás
1 doboz tejföl
- A tököt meghámozom, 3-4 cm vastag karikákra felszeletelem, kimagozom, majd a tökkarikákat enyhén sós-vegetás forrásban levő vízben 3-4 percig félpuhára főzöm. Szűrőlapáttal kiemelem, majd a kivajazott sütőtálba rakosgatom.
- A hagymát apróra felkockázom, üvegesre sütöm, majd hozzáadom a darált húst. Sózom, borsozom és fehéredésig pirítom.
- A zúzott fokhagymával és a felaprított kaporral fűszerezem.
- A beáztatott, majd kifacsart zsemlével és a tojással összedolgozom a húst.
- Az így kapott masszát a tökkarikák üregébe púpozom.
- A tetejét gazdagon meglocsolom tejföllel.
- 180 C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm.
Amire nem árt figyelni: a tököt ne főzzük túl az elején, csak félpuhára!
Aki szereti a tököt, az nem fog csalódni, ha kipróbálja!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése