2008. június 4., szerda

A frappé titka

Tavaly nyáron szüleimet úgy engedtem el nyaralni, hogy ha már egyetemi kötelességeim miatt itthon kell maradnom, akkor kárpótlásul igazán hozhatnának egy frappékészítő gépet Görögországból. Így is lett.
Azóta télen-nyáron a konyhapultot ékesíti, noha télen a -10 fokban nem a frappé a kedvenc italunk, de valahogy ott maradt.
Most, hogy ismét itt a nyár, újból haszná
t vesszük, felidézve a görög nyarat. Én nem a tavalyit, hanem a 9 évvel ezelőttit...de hiszen akkkor nem is ittam frappét...azért idézek :)


hozzávalók

1 dl hideg víz
2 kk instantNescafé
2 kk cukor
1 dl tej

Tehát a titok:

Eredeti Nescafé kell hozzá. 2 kanállal teszek belőle egy hosszúkás pohárba, hozzáadok cukrot és 1 dl hideg vizet. Ezzel a kevés vízzel habosítom addig, amíg fel nem ér a hab a pohár közepéig. Ehhez csurgatok még egy kis tejet a pohár falán addig, amíg a hab a pohár tetejére ér. Ezután pár másodpercig keverem még. Ez a mozzanat nagyon fontos, hiszen ha nem keverjük össze, akkor a tej a pohár aljára megy és íztelen lesz, a hab pedig kávésan keserű. És tényleg csak pár másodpercig keverjük, hogy a hab megmaradjon.
Ízlés szerint beledobok pár jégkockát és vaníliafagyit.

A mi frappénk először csupa habból áll, ezért várni kell kb 5 percet, amíg elkezd különválni maga a kávé és a hab.

És íme a frappékészítő gép, kicsit ufósan néz ki :)
Akinek nincsen, az csinálhatja botmixernek az aprítófejével is egy jó hosszú pohárban, ugyanilyen fincsi habos lesz!














És egy kis érdekesség:


A frappé története 1957-ben a Thessaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásárral kezdődött. Ebben az évben a Nestlé egy új gyerekital terméket dobott piacra: egy instant kakaóitalt, amit tejjel kellett összekeverni és egy shaker-ben felrázni. A Nestlé egyik alkalmazottja a vásáron, Dimitris Vakondios, a szokásos napi instant kávéját szerette volna elkészíteni, de a vásár területén nem volt alkalma vizet forralni, ezért a kávéport hideg vízzel keverte össze és felrázta a shaker-ben, hogy feloldódjon. Ezzel a kísérlettel született meg az első frappé kávé, Görögország népszerű nyári itala. A frappé mára már Görögország nemzeti kávéjává vált, és gyakorlatilag minden kávéházban kapható.

A frappé-imádó görögök nagyon szigorúan veszik a kávé-cukor arányt, ezért mára már 3 féle édesítéssel készítik el kedvenc italukat:
  • glykós (γλυκός) azaz édes;
  • métrios (μέτριος), azaz közepesen édes
  • skétos (σκέτος) cukor nélkül készült frappék.

Természetesen további változatai is kifejlődtek, likőrrel, általában Kahlua-val (mexikói kávélikõr, hasonló a Tia Maria-hoz, de nem olyan édes. Fõként kávés desszertekhez illik, alkoholtartalma 26%) vagy kakaóval is ízesítik a hűsítőt. Sőt egyes éttermekben vanília fagylaltot is tesznek a hideg kávéba, amit technikailag már nem frappé, mert nincs felrázva. Ezt mi magyarok jegeskávénak ismerjük.
Az olaszok felhasználva a felrázás technikáját kifejlesztették a saját hideg-kávé változatukat az espresso fréddo-t és az cappuccino fréddo-t. A különbség, hogy instant kávé helyett hosszú eszpresszót (espresso lungo) ráznak fel kis tört jégdarabkákkal. Capuccino fréddo-t pedig tejhabbal szolgálják fel, a tetejére kakaót vagy fahéjat szórnak, hogy jobban hasonlítson a capuccinora. Ezt az italt Európában gyakran összetévesztik a jeges café latte-vel, ami jeges tejeskávé, de nincs felrázva.

7 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Jó kis dizájn ez! Nem is tudtam, hogy gép kell hozzá. Azt hittem elég néhány lusta görög férfi, aki reggeltől kapaszkodik egy-egy pohár ilyen italba és nézi ahogy a görög nők dolgoznak!

Millie írta...

Jajj de imádom a frappét!!! Én is kérek ilyet!!! :-D

miniMálna írta...

"Saját levében"! Nem kell hozzá gép, de van, már ezt is kitalálták (mint sok más oly felesleges dolgot).

Millie! Virtuálisan megkínállak vele :)

Névtelen írta...

Azok a görögországi frappék... Imádtam. Én se tudtam, hogy gép is kell hozzá. Hasonló eredmény érhető el egy rázópohárral is, persze nem tökéletes.

Lili írta...

frappé! imádom!
miért nem tud Magyarországon egyetlen vendéglátó hely sem előállni ezzel a tökéletes és rém egyszerű darabbal?
mert biz nem kell hozzá gép, csak egy befőttes üveg fedővel, menőbbeknek shaker.
meg a receptben leírt 1dl víz fele, jégkocka formában. Mindent zutty a befőttes üvegbe(tejet ne! azt csak utólag) és rázni amíg már csak habot látsz az üvegben. A jégkocka legfőbb szerepe a habosítás, de elég jól le is hűti az italt. Aztán mehet a poharakba + ízlés szerint tej.

gombika írta...

Fél évig Cypruson dolgoztam. Ott kóstoltam meg először a frappét, ami azóta az egyik kedvenc italom lett.Kipróbáltam fagyival, Thia Maria-val, Bailys-el, a legfinomabb pisztáciás fagyival.Most hogy hazajöttem, mindenhol frappé készítőgépet vadászok, mert itthon is szeretnék néha meginni egyet, hogy közben nosztalgiázhassak arról a csodálatos fél évről Cypruson. Hol találom meg az árban és minőségben is megfelelő gépet?

miniMálna írta...

Sajnos nem tudom, h itt Magyarországon hol lehet kapni frappékészítőt. A miénket Görögországban vettük, de alig használjuk. Úgy is mondhatnám, h egyáltalán nem használjuk. Szerintem legutóbb 2008-ban vettem elő, amikor ezt a posztot írtam. Ha sehol sem találsz, akkor írj mailt, ha érdekel használtan (ám vadiúj állapotban) is.