2008. augusztus 6., szerda

Szilvás lepény


Múlt héten egyszer csak azt vettem észre, hogy gasztroblogger társaim többsége a szilvát választja alapanyagul süteményéhez, mártásához hús mellé, fagyihoz. Aztán a zöldségeseknél és a szuper-hipermárketekben is folyton a szilva került a látóterembe. Amikor pedig már otthon is csak a szilva lebegett a szemeim előtt a konyhapulton, rájöttem, hogy ennyi jel nem lehet véletlen. Eljött volna a szilvaszezon? Nekem eddig a szilva, csakúgy mint a szőlő, az őszt jelentette. De ha már ennyiszer szembetalálkozunk, hát legyen, legyen a szilváé a főszerep :) Tehát a konyhamegvonás függőségi tüneteit enyhítendő és a konyhapulton roskadozó szilva- és szőlőmennyiséget csökkentendő céllal bevonultam a konyhába és sütöttem. A megmaradt tojásfehérjéből habcsók kerekedett/kanyarodott, attól függően, hogy épp hogyan sikerült kinyomnom a habzsákból.


Azért hálás feladat nálunk a sütés, mert anya nem süt, apa meg szeret mindent, ami édes. Így elég nagy az esély rá, hogy ami a végén kisül a dologból :) , és ehető, az el is fogy. Ez a szilvás lepény viszont nem csupán ehető volt, hanem nagyon finom is, így 2 szelet híján az egészet megettem egyedül (persze nem együltő helyemben, hanem időben elosztva arányosan, a nap végére, ami a bevitt kalóriamennyiségen mégsem változtat). A többiek nem voltak elég gyorsak. Ennyi. :) A szilva édes levet engedett, amitől a lepényünk szaftossá változott. Pont olyan volt az íze, mint a menzán, de ezúttal jó értelemben. A péntekeket nem csak a hétvége és a buli miatt vártam, hanem a péntekenként mindig visszatérő babgulyás (vagy egyéb tartalmas leves) és kelt tésztás menza miatt is. :)


26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában sütöttem, a tészta vékonysága miatt a mennyiség arányosan növelhető.



hozzávalók


1,25 dkg friss élesztő

1 dl langyos víz

15 dkg finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű liszt

2 tojás sárgája

1 ek vaj

4 tk cukor

csipet só

½ tk fahéj

tetejére

10 szem szilva

pár szem szőlő

cukor

fahéj


A langyos vízben és egy csipet cukorban felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalóval összegyúrom, kinyújtom a tésztát akkorára, hogy a kivajazott, kilisztezett tortaformában egy kis széllel tudjam elhelyezni. ¾ - 1 órát pihentetem, hadd keljen meg. A kimagozott, felezett szilvákat a megkelt tésztára fektetem. Szőlőt is szórtam a szilvák közé, és a lepény szélét is díszítettem vele. Meghintem cukorral és fahéjjal a lepény tetejét, majd 180 fokon ¾-1 órán keresztül sütöm.


Mirelle receptje alapján.


6 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Jól néz ki a szilvás lepényed!

Látom, sikerült "megszerelni" a blogodat, ügyes vagy!:)

miniMálna írta...

á, ez még nem a végleges, még "szenvedek" vele :( a régi málnás blogot szeretném 3 oszlopban, de a fejlécbe vmi hiba csúszott, és nem látszik a kép, ezért amíg meg nem oldom, marad ez az átmeneti 3 oszlopos megoldás

SZINTIA írta...

Málna!
De örülök neked!:D Tegnap nem jött be a blogod, én meg már azt hittem...

miniMálna írta...

Szintia én is azt hittem... :( annyira aggódtam, h elveszett az összes bejegyzés! pár órára csak a nagy fehérség volt, és az irányítópult is megzavarodott

SZINTIA írta...

Jól rám ijesztettél!!!
Örülök, hogy megvagy és szép vagy!!!:D

miniMálna írta...

én is megijedtem!!!