2008. augusztus 8., péntek

3 oszlopos megújulás


Megújultam :)

Hihetetlen, megcsináltam! Kisebb-nagyobb bökkenők és a tegnapi rááldozott napom árán, de itt az új miniMálna! :))) Tegnap délután aki miniMálnát szeretett volna olvasni, azt a nagy fehér semmiség várta. Történt ugyanis, hogy bejegyzésestül, sablonostul eltűnt minden, az irányítópult is megzavardott, folyton hibát írt ki, már azt hittem, hogy itt a vég, meghalt a blogom, kellett nekem ugrálnom, ugye. Nem sok érzés rosszabb annál, mint amikor az ember alkotni szeretne valamit, és helyette csak hazavág mindent. Azonban a nagy bosszankodások közepette nem adtam fel eredeti célomat, a 3 oszlopos sablont. Fejlődéstörténet következik, feszültség feloldása természetesen a végén.
A régi miniMálnás blogarculattal nem volt semmi bajom, magaménak éreztem, azonban egyetlen változtatáson törtem már régóta a fejem: a 3 oszlopos sablonon, mégpedig a régi, jól megszokott miniMálnás külsővel, ugyanis azt imádtam: egyszerű, lekerekített formavilág, színvilága mégis egyedi. Szintia megadott egy linket, ahonnan efféle html-kódokat lehet letölteni. Az egyetlen, de szinte a lehetséges lagnagyobb probléma pedig az volt, hogy az oldalfejlécre nem töltődött be az általam feltöltött málnás kép, így hát elkezdtem kutakodni a net útvesztőiben, hogy magam oldjam meg a problémát:

Ha nem olyan fontos a design, akkor itt egy rendkívül egyszerűen használható eszköztár segítségével saját magunk hozhatunk létre 2 vagy 3 oszlopos sablont, csak annyi a dolgunk, hogy megadjunk néhány alapvető információt: a blog URL címét, a nevünket, blogszolgáltatónkat, stb. Én odáig jutottam, hogy megadtam a blog háttérszínét, de állítólag számos funkcióval ezt fokozhatjuk.

De ha elég türelemmel és idővel rendelkezünk, akkor akár egy többlépcsős folyamat eredményeként, követve Vin részletes utasításait, bele is nyúlhatunk blogunk html szerkesztőjébe, természetesen előzőleg elmentve a régi sablont, hátha valami hiba csúszik a gépezetbe. Mint nálam :) és én nem mentettem el a hozzáadott elemeket tartalmazó sidebar-okat. Örültem nagyon. Ha legalább eredményes lett volna, akkor ette penész, de így…most sóvárgok utánuk. Maga az oldal elég klassz, összeszedett, van itt minden, ami szem-szájnak ingere a feedektől kezdve, a pingeken át, a widgetekig.

Fontolva haladva tovább a 3 oszlopos sablonok ( three column template) evolúcióján, lehetőségünk van egy az egyben letölteni a hőn áhított sablonunkat, a blogspotos „beépített” sablonok mintájára tervezett három oszlopos template-et kiválasztva. Én a rounders 2-vel próbálkoztam, mert a régi sablonomat nem szerettem volna megváltoztatni, de hát ugye a fentebb említett hiba miatt gyorsan odébb is álltam.

Találtam olyan sablont is, ami pont olyan lekerekített, mint amilyenre vágytam: Neo template névre hallgat, Ramani, a tervező azonban szemmel láthatóan félti az oldala sablonját képező template pontos mását nyilvánosságra hozni, így kiszúrja a szemünket egy ilyennel, aminek az oldalfejlécébe szintúgy nem lehet képet feltölteni, sőt baloldali sidebarokat kapunk a beígért jobb helyett. Hehh.

Néhány nem szokványos sablon található itt blogspotra.
További 20 nagyszerű blogsablon itt.

Már-már kezdtem feladni. Nem tetszett egyik sem. Mire megtaláltam a (most már merem mondani) abszolút kedvenc blogszerkesztős blogomat, mely soksoksok tippet és trükköt ajánl-kínál blogspot felhasználóknak. Mint én :) Az előbb említett Vinhez képest átláthatóbban, rendszerezettebben, letisztult formában, mégis töménytelen információáradattal egy-egy témán belül. Azaz nem csak 3 oszlopos sablonokhoz ad segítséget, iránymutatást, linkeket, hanem minden más blogolással összefüggő témában.Peter Chen, a kínai, vagy inkább japán az én megmentőm. Először nem volt szimpatikus az oldal, túlzottan kaotikus állapotok látszottak uralkodni. Alapvetően 5 programozó palettáját ( Stavanger, Ramani, Isnaini, Thur és a final sense) mutatja be nagyon részletes útbaigazítást adva, szóval lehet válogatni bőségesen, példaoldalakkal tarkítva.

És innen jutottam el végleges állomásomhoz, a final sense oldalra, ahol gyönyörűbbnél gyönyörűbb (web)sablonokat lehet vásárolni. Potom 50-100 ajróért. Persze a kivétel itt is erősíti a szabályt, akad pár ingyen elvihető darab. Tematikusan elrendezett témákat találunk a bal oldalon, ahol a gasztroblogger szeme megpihen. Na min? A food and drink csoportosításon. :) Természetesen magamhoz hűen nehéz volt a választás, ha értenék hozzá, akkor összeeszkábálnék több sablonból egyet, mindegyikből kiragadva 1-1 számomra tetsző momentumot: formavilágot a sonkásból, a 3 oszlopos elrendezést ebből a kávésból, színt a sonkásból és a régi blogomból, képet szintúgy a régi blogomból, és vonalvezetést ebből a csészésből.

Mivel nem értek a programozáshoz és nem beszélek html nyelven, így beértem ezzel, amit láthattok A rostán végülis a sonkás került át, amiből „csak” a sonka nem tetszik, egyébként elképzeléseimnek megfelelő. Próba a miniMálna főoldal indexes mellékoldalán, okulva abból az esetből, hogy a sidebarok elvesztek, nehogy más is eltűnjön. Ok, siker. Élesben pedig kudarc. A képernyőn fehérség, más semmi, irányítópult folyton mindenféle errorokat és mistake-eket ír ki. Komolyan elkezdtem aggódni, hogy itt a vég. Megjavíthatatlan végelgyengülés és kóros elmeállípot, élt 3 hónapot. Hát mit ne mondjak nem jó érzéssel feküdtem le aludni, és ma reggel valami csoda folytán újjászülettünk. :) Laptop bekapcs, gondolkozik, hogy írjon-e a japcsi Peter csingcsungnak, hogy HELP! Nem, előtte még egy próba. És akkor jött az isteni szikra: átállítom englishre a vezérlőpultban a nyelvet, hogy valósághűen be tudjam kopírozni csingcsungnak a hibaüzeneteket. Újra szerkesztem a html-t. És SIKERÜLT! Huhhhh yeaaaaaahh. :D Minden poszt megvan, 3 oszlop is, a szép-s-új design grátisz, mert azt nem terveztem be, csupán a régi-pórias miniMálnát szerettem volna 3 oszloposítani.


Ami még hátra van:
  • azt a nagydarab sonkát olyan szívesen venném, ha egy vállalkozó kedvű, felsőfokú informatikus végzettséggel rendelkező (vagy legalábbis computerzseni) segítőkész önkéntes eltávolítaná helyettem onnan fentről, és betenne némi málnát. Vagy bármit, csak ne egy ekkora húsdarabbal kelljen szembenéznem minden belépéskor :) mert nem vagyok nagy húsevő típus, inkább közelítek a vegákhoz, mint a ragadozókhoz.
  • és a sidebarok tartalmát elkezdem lassan megtölteni tartalommal.
  • és bejegyzésenként beállítani a betűtípust, mert szétcsúszott méretügyileg.

További, NEM blogspotos ingyen letölthető 3 oszlopos blogsablonok:
Magyar nyelven szinte semmit nem lehet találni e témakörben, de ha beírjuk a keresőbe ezt: 3 column template , akkor még számtalan lehetőség közül mazsolázhatunk.


11 megjegyzés:

Zsu írta...

Szia!
A felsőfokú informatikai végzettséggel rendelkező jelentkezik :)Bár azzal kezdem, hogy még nem csináltam ilyet, de egy ötletem azért van: annak a termetes sonkának ez a címe: http://lh3.google.com/jvdmds/R1OR-0F0H0I/AAAAAAAAA7Y/QqfwCQKJX5Q/restaurants-1.jpg Ezt az oldal forrásából szedtem ki. Eszerint nem nagyon lehet csak a sonkát lecserélni, viszont ha ezt a képet elmented, és a sonkát kivágod, beraksz helyére csini málnákat, aztán felteszed valahova netre az új képet, az oldal forrásában pedig kicseréled a sonkás kép hivatkozását a málnás képére. A forráshoz ugye meg a kezelőfelületen belül a Layout/Edit html fülben férhetsz hozzá. Lehet van ennél elegánsabb megoldás is, de mentségemre szóljon, hogy nem webdizájnra specializálódtam. :)

mithrile írta...

Hát, ez képszerkesztést kíván, ahogy Zsu is írta. Ha gondolod segítek, mert a webdizájn az én asztalom:)

Zsuzsa írta...

Hihi, hát a sonkán tényleg meglepődtem. Egyébként málnás a lap. :)

miniMálna írta...

Hú, csajszik de rendesek vagytok! :) Zsu, köszi az ötletet, már munkálkodom a kivitelezésen, és ha még segítségem is lesz, akkor csak nem fog kifogni rajtam egy bazinagy sonkica :D

Mithrile :))) GONDOLOM :))) és szívesen fogadom a segítséget.

Zsuzsa, a sonka az én szememet is szúrja, de a formavilág nagyon megtetszett. és az elrendezés. ezért ezt választottam.

Kérdés: látszik a jobb- és a balszélen egy-egy jelentősebb méretű "málnaszínű", lazacszínű, stb.színű (nem tudom mi a becsületes neve) sáv? mert a laptopomon igen, de az széleskijelzős, és a nagygépen meg csak épphogy egy pici csík van csak ott és úgy már nem olyan mutatós az oldal.

Mennyei Manna írta...

Gratulálok az új Málnához!
Nagyon szép és nálam is látszanak a lazacszínű sávok az oldalad oldalán!
A sonkát szívesen lecserélem neked. Holnap vendégségbe megyünk, de vasárnap ígérem küldök neked egy Málnás fejlécet!:)

Mennyei Manna írta...

Megszerkesztettem neked a Málnás fejlécet! Már úton van!:)

miniMálna írta...

ez nagyon vicces, és most fülig ér a szám, ugyanis hirtelen egyszerre 3 fejlécem is lett, mert közben én is csináltam egyet. És Mithrile is :D

Azt gonddoltam,h azt a sonkát nem fogom tudni úgy eltüntetni, h a vonalak ne károsodjanak és a tányér is megmaradjon alatta, de fotosopp-pal mindent lehet :)

szóval remélem a htmlbe menni fog a fejlécforrás-kicserélés :))

Nagyon köszönöm mindkettőtöknek gyorsaságot és segítőkészséget! :)

Mennyei Manna írta...

Nagyon szép lettél, és nagyon málnás!
Ügyesek vagytok!

Zsu írta...

Hűűű, nagyon csini lettél :) Örülök, hogy sikerült megfotoshoppolni azt a sonkát. Igazi plasztikai műtét lehetett ;)
És nálam is látszik két szélen a málnaszín csík, igaz per pillanat szintén széleskijelzős laptopon nézlek.

miniMálna írta...

Mennyei Manna, köszönöm a málnás szavakat :)

Zsu, kis alakformáláson esett át a sonka ;) Széleskijelzőn látszik a málnaszín, a simán meg nem.

Cool írta...

Gratulálok! Gyönyörű lett az új sablon. Sok sikert hozza!