2008. szeptember 8., hétfő

Gyömbéres mentatea

Megfáztam. A hangszálaim nem viselik kifejezetten jól, ha 24 órán keresztül nonstop klimatizált helyiségben vannak. Nagy nehezen elhitettem a korfui orvossal, hogy márpedig a teljes némaságtól engem csak a kalcium ment meg. Aztán sorba jött a Neo citran, a Strepsils (Mebucaint Kerkyra lakói nem ismerik) és 2 féle szirup. Itthon még rosszabb lett a helyzet a hazaút során kapott újabb klímabomba után, melyet forró mentateával kompenzáltam.

A gyógyteákról és általába vett teákról annyit, hogy nem ápolunk közelebbi viszonyt. Na nem azért, mert ezt én csináltam, de tényleg nagyon finom, a filteres teák a nyomába sem érnek: igazi menta-és gyömbérízű.

3 hét alatt, amíg nem voltam otthon, a cserepes fűszernövényeim úgy megnőttek, hogy alig ismertem rájuk. A menta még virágba is borult, szóval tüntetőleg eléálltam egy ollóval, és jól megcsupaszítottam. 1 nagy marék friss mentalevelet beleraktam a teakészítős bögrém megfelelő részébe (anya vette, és akkor nem hittem volna, hogy érdemben valaha is használni fogom; szóval úgy néz ki, hogy a szimpla bögréhez beleillő lyukacsos kerámiatégely is tartozik), leöntöttem 1 bögrényi forró vízzel, reszeltem bele egy kevés gyömbért, hogy a hatás még üdítőbb legyen, 2 ek mézzel édesítettem. A citromot már túlzásnak találtam, de nem elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön bele. A mentaleveleket távolítsuk el, ha már szép barna (teára hajazó) színe van. Állapotomra tekintettel melegen szürcsöltem, de jövő héten jégbe hűtve fogom, ha tényleg visszajön a nyár.

7 megjegyzés:

starfi írta...

na, csakhogy visszajöttél:) azt sajnálom csak, hogy megfázva. jobbulást!

miniMálna írta...

:))) máris jobban vaqyok :)))

SZINTIA írta...

Mielőbb gyógyulj meg!!!
Küldöm a pozítív energiákat +++ !

miniMálna írta...

^.^ de már tényleg jobban vagyok! :)

boros1124 írta...

A nagy könyv szerint még a zöldtea is jó efféle panaszokra, ám egy pillanatig sem kételkedem a mentában és a gyömbér fertőtlenítő hatásában. Imádom mindkettőt külön-külön, de az íze szerintem nem lehet valami kellemes, de egy próbát nekem megér. :) Egy kérdés: milyen mentát használtál a teához?
A zöldteára visszatérve, ha érdekel a téma:
http://www.konyv-konyvek.hu/zoldteakonyv_mitscherdolby

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
miniMálna írta...

Igazi mentaleveleket használtam, a cserepes mentanövényről tépve, tudod, amit a fűszernövények között találsz a hipermarketekben, nagyobb növényüzletekben. Ennél pontosabb választ nem tudok adni, ha esetleg a mentának több fajtája is létezik.
Újabban naponta fogyasztok zöldteát, a kedvencem a zöld yunnan, köszönöm a könyvajánlót! :)