2009. február 4., szerda

Habcsók dióval


Sokan úgy gondolják, hogy a habcsók karácsonyi édesség, azonban az év bármely szakában össze lehet dobni, ha akad a hűtőben maradék tojásfehérje. És ez ugye gyakran megesik, mert a tojásnak csupán a sárgáját kell felhasználni pl. a vaníliakrémhez vagy a fánkhoz. Arra azért ügyeljünk, hogy felhasználás előtt pár órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű fehérjével dolgozzunk.

Ez itt alaprecept, de ha kedvünk támad, akkor ízesíteni lehet fahéjjal, kókusszal, vaníliával vagy akár mandulával is. Nálunk nem hiányozhat a tetejéről a dió sosem.

Nigella Lawson olyannyira biztosra megy, hogy ekkora mennyiséghez 2 ek. keményítőt is tesz, én is kipróbáltam, és annyi a különbség, hogy fura íze lesz, úgyhogy nem kell az bele!

hozzávalók

4 tojásfehérje
25 dkg porcukor
annyi egész dió, ahány csók

elkészítés

1. A szobahőmérsékletű fehérjét viszonylag kemény habbá verem.
2. Fokozatosan apránként beleadagolom a porcukrot is.
3. Nyomózsákba (vagy egy kivágott sarkú zacskóba) kanalazom, és sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomok karikákat vagy halmokat.
4. A műveletet ha megismétlem, igazán magas habcsókok kerekednek.
5. Minden egyes habcsók tetejére 1-1 diót biggyesztek.
6. 150 fokon legalább fél órát sütöm.

Amennyire könnyűnek tűnik, olyan veszélyes! ;)

6 megjegyzés:

évi... írta...

Jéé a habcsókról jut eszembe, de régen is volt a Busójárás... de akkor persze a csöröge volt a nyerő:)))

Mennyei Manna írta...

Még aznap küldtem Neked egy levelet, amikor írtál. Megkaptad?

Séta írta...

NEM! inkább írj a halasitunde@citromail.hu -ra

Ezek szerint mások levelét sem kapom meg :( ...achsooo azért nem jön egy levél se a minimálnára!!! :((

miniMálna írta...

upsz...szóval ez ÉN voltam :) vki használta a laptopomat és nem jelentkezett ki :S

Mennyei Manna írta...

Hahó MiniMálna!

De jó, hogy előkerültél!:)))
Elküldtem a másik címedre is a levelet!

Puszi: Szintia

miniMálna írta...

Yuppijeeee, én meg nagyon örülök, h írtál :)))))

:*