2009. január 30., péntek

Farsangi fánk

Nem lenne ildomos címként a szalagos jelzőt használnom, mert annak még csak halvány pislákoló jelei mutatkoznak, mintegy szalag-kezdeményként. Igen, a képen látható példányon. A többi fánk abszolút szalagmentes.

Ízre viszont pont olyan, mint amilyennek egy fánknak lennie kell: farsangidéző :) Fánk, forralt bor nekem már-már egyet jelent a busójárással. Ilyenkor megtelik a levegő ezen finomságok illatával, magával ragad a fergeteges hangulat, miközben a részeg busók a máglya körül kólóra vagy huppá cuppára táncolnak. Igen, számomra, ez a farsang.

Busójárás idén: február 19-24-ig. Érdemes vasárnap ellátogatni Mohácsra, közös erővel elűzni a telet, hogy végre kitavaszodjon :)

Addig is még a farsangi időszakban kell sütnöm csöröge fánkot és velencei fánkot, valamint a farsangi fánkot szalagos fánkká kötelező tökéletesítenem. Lehet különórát veszek mamámtól "fánkból".

hozzávalók 11 fánkhoz

50 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
4 tojás sárgája
5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 dkg porcukor
csipet só
3 cl rum
reszelt citromhéj

elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben.
2. A hozzávalókat robotgéppel összedolgozom, 20 percig dagasztom.
3. Lefedve 1 órán át kelesztem.
4. Kb. 2 cm vastagra nyújtom a meglehetősen ragadós tésztát enyhén lisztezett deszkán. 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval fánkokat szaggatok, majd még fél órát hagyom pihenni.
5. A fánk közepére ujjammal mélyedést formázok a lekvárnak, majd bő olajban kisütöm: a "lyukas" felével kezdem, fedő alatt 1 percig, fordítás, újabb 1 perc. Az olaj ne legyen túl forró, mert megég a külseje, belül pedig nyers marad. Ha viszont az olaj nem elég meleg, akkor megszívja magát.
6. Porcukorral hintve, sárgabaracklekvárral az igazi :)

A szalag számomra még rejtély, állítólag a titok nyitja:
  1. a tojás: minél több, annál levegősebb tésztát kapunk
  2. és a dagasztás
  3. ezáltal az olaj tetején úszik a fánk, és fordítás után sem éri el az olaj azt a bizonyos keskeny sávot, emiatt ott fehér marad
Én mindent betartottam, úszott is a fánk és mégsem rajzolódott ki a szalag, csak az egyiken egy picit:


,

4 megjegyzés:

Vali írta...

Szia!
Nálam holnap jön el az ideje a fánknak. Addig csak nyalakodom.

Vali írta...

A lényeg lemaradt, szalag nélkül is nagyon szépek a fánkjaid.:)

miniMálna írta...

Vali köszönöm :) ó én holnap is tudnék fánkot enni, pedig jobb ha el sem árulom, h ebből a 11-ből én ettem meg vmi 7-et 1 nap alatt. upsz már el is árultam :X :D

csongi írta...

Fedő alatt kezd el sütni a fánkokat, fordítás után pedig fedő nélkül süsd készre, így szalagos lesz.