A név eredete: Tök - a helyiség, ahonnan szármaik. Pompos - kenyérből kiszakított darab.
A megmosolyogtató név mellett langallóként és kenyérlángosként is emlegetik a töki pompost, ami legfinomabb akkor lenne, ha kemencében sülne. Nem tudom, hol van Tök, és kemencém sincs, és bárhogy is hívjuk, ez nagyon finom! Rég elmentett recept kipróbálására került sor, végre :) Limara pékségében találtam a receptet.
Hozzávalók
a tésztához:
1 krumpli
25 dkg liszt
1 tk. só
1,5 ek. olaj
0,5 tk. cukor
1 dkg élesztő
1 dl a krumpli főzővizéből
a tetejére:
1 kis doboz tejföl
2 fokhagyma
reszelt sajt
só
bors
1 lila hagyma
10 dkg húsos szalonna
Elkészítés
Hozzávalók
a tésztához:
1 krumpli
25 dkg liszt
1 tk. só
1,5 ek. olaj
0,5 tk. cukor
1 dkg élesztő
1 dl a krumpli főzővizéből
a tetejére:
1 kis doboz tejföl
2 fokhagyma
reszelt sajt
só
bors
1 lila hagyma
10 dkg húsos szalonna
Elkészítés
- A felkockázott krumplit megfőzzük, összetörjük.
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos főzővízben.
- A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, pihentetjük 1 órát.
- A megkelt tésztát belenyomkodjuk egy 20x40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe. Elősütjük 10 percig a 200 fokos sütőben.
- Az elősütött tésztára rákenjük a tejfölös alapot. Tejfölös alap: a tejfölbe reszelem a sajtot, a fokhagymát, sózom, borsozom.
- Megpakoljuk a felszeletelt lila hagymával és szalonnával.
- 200 fokon 20-30 percig sütjük.
5 megjegyzés:
Régóta olvasgatom a blogodat, nagyon tetszik. Én is pont a héten csináltam a Töki pompos-t. Kis eltérés van a receptek között, de mi is nagyon szeretjük!!
A tiéd felturbózott változat, ahogy nézem. Én először sütöttem, így csak feleadaggal próbálkoztam, de kevésnek bizonyult.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!:)
Nálam díjazott lettél,nézz be hozzám érte!:)Sajnálom,hogy ritkán vagy mostanában!
Köszönöm Szindi, nagyon aranyos vagy! :)
Megjegyzés küldése