2009. november 29., vasárnap

Toszkán bableves


Ha azt mondom, olasz gasztronómia, akkor legutoljára a leves jut róla eszünkbe, pedig van néhány finom, zöldséggel és persze vitaminnal teli levesféléjük. Toszkán tájakon például ez a kelkáposztás-fehérbabos dívik, már ahogy Stahl Judit azt megírja könyvében.

A nyáron ezt lapozgatva esett erre a választásom: sok zöldség, kevés hús, az is szalonna formájában, ami remekül kikerekíti az ízeket teljes egésszé. Előtte csak a zöldségek reszelésével kell megküzdenünk, de megéri.

Sajnálhatja, aki nem kóstolta meg, pedig megtehette volna. :)

hozzávalók

1 doboz fehérbabkonzerv
10 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
2 répa
1/2 zeller
3 közepes krumpli
1/2 kelkáposzta ( a másik feléből lehet főzeléket főzni)
1 kis konzerv paradicsomszósz
3 gerezd fokhagyma
3 babérlevél

bors
1 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál köménymag

elkészítés

1. A babot lecsöpögtetjük.
2. A szalonnát megpirítjuk, kivesszük, félrerakjuk.
3. A kisült szalonnazsíron (hozzáadott olajjal) pár percig kevergetjük a lereszelt hagymát, répát, és zellert.
4. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a laskára vágott kelkáposztát, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.
5. Miután a paradicsomszósz is belekerült, ízesítjük fokhagymával, babérlevéllel, sóval, borssal, kakukkfűvel és köménymaggal.

Tálalás előtt megszórjuk ropogós szalonnapörcökkel. (a képről ez kimaradt, elfelejtettem, na)

forrás:
Stahl Judit: Végre otthon!

3 megjegyzés:

Kiyná Mathir írta...

Én márpedig nem eszek nyúlkaját, hiába kóstolhattam volna meg :D
Én csak a húst szeretem. Állatokat állatokba töltve és egyéb nyalánkságok.

miniMálna írta...

Már mondtam, hogy a nyulak nem esznek babot. szerintem szalonnát sem. :D

Kiyná Mathir írta...

Gondolj egy agyonvadult gnóm nyúlra! Na ő ilyet enne :D